Etiquette bij het huwelijksaanzoek

Etiquette-bij-het-huwelijksaanzoek

De hand van de dochter vragen

Volgens het handboek van de etiquette bij trouwen doet de man eerst een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin. Wil zij inderdaad met hem trouwen, dan gaat de man naar zijn aanstaande schoonvader om aan hem om de hand van zijn dochter te vragen. Vroeger was dit niet echt een gezellige gebeurtenis te noemen omdat in die tijd de onderlinge omgang heel anders was dan nu in onze tijd. Het "vragen om de hand van de dochter" was dan ook meer een pittig sollicitatiegesprek te noemen dan even gezellig een biertje te drinken bij de schoonvader om hem het nieuws van het aanstaande huwelijk te vertellen.

De schoonvader vroeg zijn aankomende schoonzoon op strenge wijze de kleren van het lijf. Het ging hem er vooral om dat de man in staat was zijn dochter naar behoren te onderhouden. Meestal gingen dergelijke gesprekken dan ook vaak over geld, werk en toeomstplannen. Maar als de a.s. bruidegom zich altijd netjes had gedragen en in staat was om de dochter van schoonpa een goede toekomst te bezorgen, dan was de kans groot dat hij binnen korte tijd officieel lid was van de familie van de bruid.

schoonvader_betaald

Schoonvader betaald de bruiloft!!

En omdat volgens de etiquette van het huwelijk de vader van de bruid het grootste deel van de bruiloft of huwelijksfeest betaald, was het voor de a.s. bruidegom uiteraard nog een extra drive om goed voor de dag te komen bij zijn schoonpa! Mocht je dat zelf ook willen proberen (wat dat betalen betreft), bereid je er dan maar op voor dat schoonpapa toch niet zoveel op heeft met etiquette bij trouwen.

Na het gesprek tussen vader en schoonzoon was de tijd gekomen voor de wederzijdse ouders om elkaar te ontmoeten. Tijdens deze kennismaking werden ook alle huwelijksvoorwaarden besproken. En als dit alles geregeld was, dan mocht het a.s. bruidspaar trouwen, in Noord Brabant in dit geval.

De huidige etiquette bij het huwelijksaanzoek en trouwen

Tegenwoordig wordt de etiquette bij trouwen in Brabant niet meer zo streng nageleefd. Een meerderjarige heeft in Nederland niet eens meer de toestemming van zijn of haar ouders nodig om te mogen trouwen. Toch is het altijd leuk als de aankomende bruidegom voor de vorm de hand van zijn vriendin gaat vragen bij haar vader. Zo kan je tevens op een verrassende manier je ouders inlichten over het aankomende huwelijk.
 

Ook interessant

Etiquette bij trouwen

Etiquette bij trouwen

Etiquette bruidskinderen

Etiquette bruidskinderen




Bezoek ook de website:

Trouwen in Limburg

Volg ons op social media