Wie loopt waar bij binnenkomst van de trouwlocatie?

trouwen_in_kerk

Bruid en bruidegom voorop

Bij binnenkomst van de trouwlocatie lopen bruid en bruidegom voorop. De bruidegom links, de bruid rechts. Zij worden dan gevolgd door de getuigen, dan de vader van de bruid met de moeder van de bruidegom en daar achter de vader van de bruidegom met de moeder van de bruid. De heren lopen links, de dames rechts. Zodra het bruidspaar uit de trouwauto of trouwkoets stapt lopen de heren links en de dames rechts. Na de huwelijksvoltrekking wisselen de bruid en bruidegom van plaats, de gasten wisselen echter niet. Het is leuk om te weten en misschien ook wel om het zo te doen. Maar de trouwambtenaar die jullie kiezen zal zich er niet druk om maken. het is dus echt een stukje traditie.

Tijdens het feliciteren staan de bruidegom en bruid nog steeds resp. rechts en links. De ouders staan aan weerszijden van hun kind. Ook mogen na het bruidspaar eerst zijn ouders volgen en daarna haar ouders.
De officiële volgorde van feliciteren is: eerst de bruid, vervolgens de bruidegom, dan de moeder van de bruidegom, de vader van de bruidegom, de moeder van de bruid en de vader van de bruid.

Volgorde aankomst in de kerk

Al voordat het bruidspaar voor het kerkelijk huwelijk bij de kerk aankomt hebben de bruiloftgasten binnen plaats genomen. Volgens de etiquette zitten de dames links en de heren rechts.
De ouders van de bruidegom nemen plaats aan de rechterkant, zoals hun zoon dat ook gaat doen en de ouders van de bruid nemen plaats aan de linkerkant, evenals hun dochter straks. De bruidegom neemt dus rechts voor de bidstoel plaatst en de bruid links. Maar wordt de bruid volgens de mooiste etiquette-traditie die het huwelijk kent, weggegeven door haar vader, dan komt zij iets later binnen aan de arm van haar vader die haar brengt tot aan het altaar.binnen_lopen_kerk

De stoet vormt zich buiten op het voorplein van de kerk. Ze vormen een erehaag voor de bruid die, aan de arm van haar vader, de kerk binnentreedt. Ze wordt gevolgd door: de bruidskinderen, de bruidegom en zijn moeder, haar eigen moeder en de vader van de bruidegom, de grootouders, de getuigen en de rest van de genodigden.

Bij het verlaten van de kerk is de volgorde van de stoet als volgt: het bruidspaar gevolgd door de ouders van de bruid, de ouders van de bruidegom, de grootouders, de bruidsmeisjes en hun -jonkers, de getuigen, de familie en de vrienden.

trouwen_kerk

Leuke adresjes

Auberge Eeckaerde

Auberge Eeckaerde

Nostalgische trouwlocatie in Eindhoven
Romy Konings Photography

Romy Konings Photography

fotograaf & creatieve partner
Sprinkles bruidstaarten

Sprinkles bruidstaarten

Bruidstaarten, cupcakes, sweet tables
321Klik Photobooth

321Klik Photobooth

photobooth huren

Ook interessant

Etiquette bij trouwen

Etiquette bij trouwen

De perfecte trouwlocatie uitkiezen doe je zo

De perfecte trouwlocatie uitkiezen doe je zo
Bezoek ook de website:

Trouwen in Limburg

Volg ons op social media